Katsed

 SKITTLE KOMMID


Aseta kommid taldrikule nii, et need moodustaks täiusliku ringi. Soovitavalt säti need ritta ka kindla värvikava järgi. Seejärel vala taldriku keskele ettevaatlikult pisut kuuma vett ja jälgi, kuidas kommivärv sulab. Tulemus on imeilus!







































Kommivesi nii must.





VESI


Inimesed puutuvad iga päev kokku erinevate mikroorganismidega, kes satuvad inimese käenahale. Käte pesemine on üks lihtsamaid viise kuidas kaitsta ennast potentsiaalselt ohtlike bakterite eest.

Eesmärk: Õpetada lastele, et igakord, kui sööma minna ja peale wc käimist, peab käsi pesema.
Tunni kirjeldus: Lapsed kuulasid teooriat, joonistasid oma käe bakteritega ja harjutasid õigesti käsi pesta.














Jänku jussi video vaatamine " kätepesu"












Katse pipra ja seebiveega

Laps küsib: "Miks tuleb käsi pesta seebiga? Miks ei piisa voolava vee all käte loputamisest?"

Õpetus:
Ettevalmistused:
Võta kaks anumat:
ühte pane vesi ja raputa sisse jahvatatud pipart
teise pane vedelseepi
Test
1:
pista puhas näpp vee-pira segusse
tulemus- näpp on piprapurune
puhasta näpp ära 
2:
pista näpp vedelseebi anumasse
pista nüüd see seebine näpp pipra- vee segusse
tulemus - näpp on puhas
KOKKUVÕTE
 mustus kardab seepi.










Kätepesemine 2


Lume Sulamine

See katse õpetab lastele, mis mõjutab lume sulamist- lume söömist.
Eesmärk: Vaadelda lund ja lume sulamist. Mis seal lume sees tegelikult on, mis nii hea maitsega on?
Tunni kirjeldus: Tõime lume kausiga tuppa sulama, vaatlus, kui kiiresti lumi sulab. Mis lumest järgi jääb, mis seal sees? Vee vaatlus luupidega.








Kokkuvõte: Lapsed tegid nägusi, et küll on vesi nii must ja seal sees on väga huvitavad asjad. Nemad sellist vett juua ei taha. Kui õue läksid, siis kohe läks lumi suhu.


Jää sulamine

See katse õpetab lastele, mis mõjutab jää sulamist

Katse läbiviimise juhend
Katsevahendid:
– 5 samasugust anumat või vormi , mille sisse jää teha
Võite kasutada näiteks jääkuubikuvormi või plastiktopse.
Vormide valikul pidage meeles, et väiksemad jäätükid (nt. jääkuubikud) sulavad kiiremini. Suuremad
jäätükid (nt. joogitopsis tehtud) sulavad aeglasemalt, kuid nende sulamisel on võimalik paremini jälgida
erinevaid protsesse ja muutuseid (lõhed, augud, tunnelid, veenired jm...).
– kausid või alused, kuhu jäätükid sulama asetada
– 4 erinevat ainet: suhkur, sool, pipar + laste poolt valitud aine
– teelusikas
Katse ülesseadmine:
1. Täitke anumad veega. Pange kõikidesse sama palju vett – katses kasutatavad jäätükid peavad olema
sama suurusega.
Põnevuse lisamiseks võite iga anuma sisse lisada ka mõne pisikese mänguasja, kuju või mõne muu
eseme. Nii on lastel veelgi põnevam jää sulamist jälgida.
2. Aseta veega täidetud anumad sügavkülmikusse. Hoia neid sügavkülmas kuni katse alguseni.
3. Katset alustades võta anumad sügavkülmikust välja ning kummuta neist jää välja.
Juhul kui jää ei taha kohe välja tulla, lase sellel natukene aega toatemperatuuril seista ning proovi siis
uuesti. Ära kindlasti oota nii kaua, et jäätükid märgatavalt sulama hakkaksid.
4. Aseta jäätükid kaussi või muule alusele. Alused peaksid olema piisavalt sügavad, et jää sulamisel tekkiv
vesi üle kausi ääre ei voolaks.
Parem on iga jäätükk asetada eraldi alusele, sest siis ei hakka ühele tükile lisatud ja sulavees lahustunud
ained teisi jäätükke mõjutama. 
5. Märkige iga jäätüki juurde, millist ainet sellele lisate.
Ühele jäätükile ärge lisage midagi – see on kontrolltingimus, millega saate teiste jäätükkide sulamise  kiirust võrrelda.
6. Puista iga jäätüki peale üks teelusikatäis erinevat maitseainet. Püüa seda teha nii, et võimalikult suur osa
ainet jääks jäätüki peale.




























Tulemus: Järeldasime, et soolaga üle puistatud jää sulab kõige kiiremini.
1. Koht sool
2. Koht suhkur
3. Koht niisama jää
4. Koht pipar


Jäälatern


Töökäik:

1. Aseta nõud paika.

Mässi väiksem nõu õhukesse kilekotti ja aseta suurema keskele.

2. Paiguta kaunistused.

Täida suurem nõu marjade ja taimeokstega.

3. Täida veega.

Vala vett nii suuremasse kui väiksemasse nõusse (nii ei tõuse sisemus vees pinnale).

4. Külmuta.

 Aseta täidetud vormid sügavkülma, sõltuvalt anumate suurusest u 24 tunniks.

5. Eemalda ümbrised.

Eemalda ümbrised vormist (vajadusel lastes neil veidi toatemperatuuril lahti sulada) ning õue viies aseta keskele põlema küünal.

 Töökäik tunnis: Kodus saadavad materjalid: kuuseoksad, mandariinikoor, rosmariin, karkar tee õied, nurmenuku õied, vesi.

Vaatlesime, nuusutasime, igaüks lisas materjale, mis ise soovis. Viisime õue kuuri külmuma. Tuli välja väga ilus ja tee andis omamoodi värvi ka.








Kommentaarid